maanantai 18. helmikuuta 2013

25. VUOSI VALMENNUSTA TAKANA

Päätin aloittaa kirjottamaan nyt postausta siitä, miten oon päätynyt tähän valmennustilanteeseen, missä nyt oon. Reilu vuos sitten takaperin kävin siis ratsastuskoululla, Nuuksion ratsastuskeskuksessa, normaaleilla tunneilla, este- ja kouluryhmässä. Syyskausi oli loppumassa ja musta tuntu että olin jo pidemmän aikaa junnannu oman ratsastuksen kanssa paikallaan. Kuulin sitten ihan ohi mennen, että keväällä sinne tulis 4 hengen valmennusryhmä, joka pääsis sitten kisaamaan ulkopuolisiinkin kisoihin. Nuuksiossa ratsastajat eivät normaalisti päässeet ulkopuolisiin kisoihin, joten tilaisuus oli aika lailla ainutlaatuinen. Kysyin siitä sitten tallin omistajalta ja toisin kuin luulin, valmennus oli kouluryhmä - ensiksi olin vähän pettynyt, koska tuolloin olin henkeen ja vereen enemmän esteratsastaja. Loppujen lopuksi aloin kuitenkin miettimään, että voishan sileän työstäminen olla vaihteeksi ihan hyväksi, ja olihan mulla kuitenkin sen lisäksi yksi estetunti viikossa.

Esteratsastaja... kevät 2011 kisat.


Vikat koulukisat ennen kun menin valkkuun, ihana istunta!

Valmennus alkoi tammikuussa ja ideana oli, että kaksi kertaa kuukaudessa tallin omistaja piti tunnin ja kaksi kertaa ulkopuolinen valmentaja, Tarja Malmström. Muistan Tarjan ekan kunnon tunnin jälkeen, miten selitin ihan paniikissa kavereille, kuinka se vaatii siellä peräänantoa! Olin tottunut normaaliin kehän kiertämiseen, eikä mulla ollut mitään hajua, kuinka poni saataisiin kulkemaan pyöreenä. Tarja oli alusta asti tiukka ja pikkuhiljaa aloin tykätä siitä, kuinka multa vaaditaan enemmän ja paremmin. Oikeestaan valmennuksen kautta opin ekoja kertoja oikeesti vaikuttamaan hevoseen niin, että ratsastus on koko ajan "pientä keskustelua" hevosen kanssa. Kokonaisuudessaan olin vielä aika hukassa, mutta pieniä palasia alkoi loksahtelemaan paikoilleen.

Mun vakiratsu oli tuolloin eestinponi Tiktor, joka kiersi lähinnä pikkulasten tunteja. Vaikka ja kuinka halusin hoitoponini Bobbyn, en saanut sitä, sillä tallin omistajan mukaan se olisi vihelletty ulos kisoissa, koska huonosti liikkuessaan se olisi näyttänyt epäpuhtaalta. Nielin pettymyksen ja keskityttiin Tiktorin kanssa treenaamiseen. Käytiin kotitreenien ohella mm. Cajuksella treenaamassa "vieraassa paikassa", jossa tämä poni pirulainen otti myös hatkat ja hauskuutti paikalla olijoita. Puolessa välissä kautta miellä vaihtui ulkopuolinen valmentaja, ja mulla meni maku koko hommaan. Uusi valmentaja oli ok, mutta ei niin hyvä, että olisi innostanut mua käymään jokaisella tunnilla. Kauden aikana käytiin yhdet ulkopuoliset kisat, mutta tulos olikin sitten aika lailla katastrofaalinen, reilut 50% Helposta C:stä. Kotona seurakisat sitten sujuivatkin sitten hyvin ja napattiin Tiktorin kanssa voitto, tähän mennessä mun ainut sellainen!

Valmennusporukka

Laakspohjassa koulukisoissa, ei löytynyt radalta mitään kuvaa.

Voitto kotikisoista.

Kesän alussa sitten tulikin vähän ikävämpiä uutisia, nimittäin Nuuksio myytiin ja ratsastuskoulu lopettaisi syksyyn mennessä. Kesällä en oikeastaan käynyt juuri yhtään Nuuksiossa, kun mulla oli Minttu ylläpidossa ja musta tuntu, että en halunnut mennä Nuuksioon, kun tiesin, että joku päivä kun menisin sinne, Bobby olis voinut vaan olla myyty ja poissa. Kesän lopussa tallin omistajat vaihtui ja ratsastuskoulu lopetti kokonaan, hepat myytiin kesän aikana ja suurin osa pääsi hyviin koteihin.

Kesäkuun alussa kun lähdettiin Perniöön leireilemään, niin meillä tuli traikkuongelma ja viime hetkellä saatiin sitten traikku vuokrattua, nimittäin Tarjalta. Tarja valmensi tuolloin epäsäännöllisen säännöllisesti mua Mintulla, joten oltiin jonkun näkösissä yhteyksissä. Traikusta puuttui joku väliosa, joka oli Tarjan miehen autossa, niin sitä odotellessa sitten Tarja näytti paikkoja ja Poju oli sillon tarhassa. Tarja alko kyselemään, että missä me meinataan jatkaa syksyllä tunneilla, kun Nuuksio lopetti. Kysy myös siinä samalla josko olisin halunnut tulla testaamaan Pojua ja alkaa vuokraamaan sitä. Tottakai innostuin ajatuksesta ja mun isällekin löyty hyvä vuokrahevonen, niin sovittiin sitten koeratsastus.

Ekalla kerralla kun nousin Pojun selkään, niin musta tuntu, että koko ajan ponia piti pidätellä ja en osannut rentoutua siellä melkeen yhtään. Oli jotenkin epätodellista, että poni kulki niin luonnollisesti oikeinpäin ja oli miellyttävä ja pehmeä ratsastaa - ja herkkä! En edes muista, millon oli mennyt herkällä hevosella ennen Pojun koeratsastusta. Ensimmäinen kerta meni ihan hyvin, ja Tarja alko jo muistaakseni sillon puhumaan kisoista, hah! Kesällä kävin Pojulla kerran tai kaksi viikossa ja kun Minttu meni takaisin kotiin niin aloin käymään Pojulla kaksi kertaa viikossa, suurimmaksi osaksi valvovan silmän alla.

Koeratsastus, hyhhyh nyt kun kattoo, niin kauheen näköstä toi oli...

Syksyllä kävin sekä Mintulla että Pojulla valmennuksissa, ja pari viikkoa Minttu olikin tehotreenissä Tarjalla. Kisoissa käytiin mahdollisimman usein, ja valmennus ja kisarutiini alkoi tuottamaan tulosta. Mintun kanssa saatiin ihan hyviä prossia HeB:stäkin sekä laukkaan voimaa ja pyöreyttä. Pojua totuteettiin lähinnä kisatilanteisiin ja pikkuhiljaa alettiin saada rentojakin pätkiä radoille - joista ei ollut tietoakaan muutamiin ensimmäisiin kisoihin! Koulun ohella käytiin molempien kanssa välillä myös estekisoista, mutta syksyn mittaan musta alko tulemaan yhä enemmän tuuppari.

Tokat koulukisat Pojulla

Mintun kanssa toka Helppo B

Nyt talvella oon jättänyt Mintun kanssa valmennukset kokonaan pois ja sen kanssa vaan hölläillään, poni on saavuttanut jo niin paljon, että se pitää nyt taukoa kunnon treenaamisesta. Pojun kanssa sitten väännetään sitäkin enemmän, 2-3 valmennusta viikossa ja kisakalenteria suunnitellaan, kunhan kipan kisakalenteria vähän päiviteltäisiin. Oikeestaan Tarjan valmennusten takia oon nyt tässä, oon aina ollut kunnianhimonen ja kilpailuviettinen, niin itsekin kisaava sekä määrätietoinen ja vaativa valmentaja sopii kun nenä päähän! Nyt jälkeenpäin mietittynä oon vuodessa kehittynyt enemmän kun koskaan ennen - vaikka itse sanonkin. Jos Nuuksiota ei oltais myyty, niin tuskin olisin päätynyt tähän, siispä onni onnettomuudessa.


Tästä
lähdettiin...

...ja tähän ollaan tultu!

Pitkä matka ollaan tultu ja vieläkin pidempi on edessä, mutta oikeissa käsissä on hyvä jatkaa eteenpäin. Toivottavasti tykkäsitte tästä vähän erilaisesta postauksesta, musta oli tosi kivaa kirjottaa tätä ja miettiä samalla, mitä kaikkea tässä vuoden aikana onkaan tapahtunut. Laittakaa ihmeessä kommenttia, mitä tykkäsitte, risut ja ruusut ovat tervetulleita!

29 kommenttia:

  1. Tää oli tosi kiva postaus! :) Ja plussaa oli kuvat tuolla tekstin joukossa! :)

    VastaaPoista
  2. Oli tosi kiva postaus ja kuulla miten oot päätyny tähä tilanteesee, ku en nii kauan oo bligia lukenut (:

    VastaaPoista
  3. Missä toi laakspohja on? Olisko Lohjalla ?

    VastaaPoista
  4. Tosi kiva postaus ! :) Tykkään tosta tavasta miten kirjotat :D
    terttujaronja.blogspot.fi

    VastaaPoista
  5. oot kyllä kadehdittavan pieni :D mutta ihan mainio postaus, tykkäsin kovasti!

    VastaaPoista
  6. täää oli tosi kiva postaus, hienost ioot kehittyny vaan vuoden aikana! :)

    VastaaPoista
  7. Kiva postaus, ole onnellinen kun olet vielä pienillekkin poneille sopiva, itse en ole ikinä mennyt shettiksellä, kun on senttejä korkeudessä vähän liikaa, vaikka painon puolesta voisinkin niillä mennä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos ja olenkin, vaikken kyllä mikään shettiskokonen ookkaa:D mutta eipä haittaakaan :)

      Poista
  8. Tää oli tosii hyvä postaus (:! Ihan sairaasti oot kehittyny ratsastajana (:
    Ootte kyl pojun kaa suber pari! (; ♥

    VastaaPoista
  9. Tosi kiva postaus!:>

    http://ssallaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  10. Nyt kun näkee noi kuvat ni huomaa et on oikeesti aika paljon muutosta tapahtunu lyhyessä ajassa! Hyvä tulppu!

    VastaaPoista
  11. tää oli tosi kiva ja mielenkiintone postaus ja oot kyl sika hyvä ratsastaa ! (:
    mäki alan käydä tarjan valmennuksissa ja olin pojulla viime viikolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos ! voin sanoa, että tosi antosaa ja oikeesti nopeesti huomaa kehityksen :)

      Poista
  12. herraneaika, pikkune muutos tapahtunu, mut nii hyvää suuntaa! voi että todellaki onni onnettomuuessa ;)

    VastaaPoista
  13. oi vitsi oot kehittyny nii paljon, kelpais ;)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi vitsi sä kuule oot vähintää yht paljo mut tack !

      Poista
  14. Tosi kiva postaus! huomaa jo noista kuvista sun kehityksen,varsinkin istunnan ja muistan ku olin samoissa kisoissa Laakspohjassa ku olit tolla ruunikolla ponilla. Oot kehittyny siitä ihan hirveästi! Mä käyn ton Tarja Malmströmin kanssa samoissa Iian valmennuksissa n. joka toinen viikko (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kiitos paljon :) ! Iiakin on ihan superhyvä valmentaja :)

      Poista