sunnuntai 14. lokakuuta 2012

2. HIEKAN MAISTELUA JA TREENIVIIKKO

Viime sunnuntaina meillä oli Pojun kanssa meidän toiset estekisat, luokkina 60cm ja 80cm. Ajattelin, että kun viimeksi esteet meni niin hyvin, ettei näidenkään kanssa tulisi mitään sen ihmeempiä ongelmia. Kuitenkin 60cm verkassa poni oli kovin jännittynyt ja meinasi kokoajan sinkoilla, niin sain tehdä oikeesti tosissaan töitä, että sain sen hallintaan. Radalle mennessä mulla piti olla reittivalinnat melko selvinä, mutta ajatukset ei ihan täsmänneet ponin kanssa ja mä sekoilin siellä jonkin verran. Puhdas kuitenkin tuli ja siitä sain kiittää vaan ja ainoastaan ponia!




Seuraavan radan ajattelin ratsastaa paljon siistimmin ja ajatuksella,  ja verkassa Poju olikin parempi, koska silloin oli vaan muutama ratsukko samaan aikaan siinä pyörimässä. Ihan hyvillä mielillä lähettiin sitten maneesiin, mutta jo sisään päästyämme poni oli sitä mieltä, että pois äkkiä täältä! Radan ensimmäiset kolme estettä meni ihan ok, paikat nyt ei mitkään mahtavimmat, mutta yli mentiin.

Kolmosesteen jälkeen poni lähti kuitenkin punkemaan ja onnistuikin puskemaan itsensä niin paljon sisälle, että sarjalta suoraan sanottuna juostiin vaan ohi. Minä tyhmänä annoin ponin tehdä saman uudelleen ja hylkyhän siitä tuli. Saatiin kuitenkin jatkaa ja sarjasta mentiin yli, mutta sitten vitoselle jäin taas kädellä pitämään ja kun poni oli jo kieltämisen makuun päässyt, niin eikun kuski maahan maistelemaan hiekkaa... Minä tyhmänä mietin vielä radan jälkeen, että miksi poni stoppasi, mutta videolta onneksi näki virheen, niin tietää sitten mistä johtui.



Joskus näin, ei kyllä kisat mennyt ihan odotusten mukaan, mutta seuraavan kerran ratsastan enemmän ja odotan vähemmän, niin eiköhän se ala pikkuhiljaa sujumaan. Martingaali ja kannukset on myös varmaan kova sana tästä eteenpäin esteillä!

Kisojen jälkeen haettiin Minttu suoraan kyytiin, sillä Minttu on nyt ainakin tämän viikon treenattavana valmentajani tallilla (missä myös Poju asuu) ja siellä treenataan ponin laukka kuntoon ja karistetaan liiat kilot pois! Ponit matkusti kiltisti vierekkäin loppumatkan ja kun päästiin perille, niin päästettiin ne vapaaksi kentälle vähän tutustumaan. Poju rakastui Minttuun ja seurasi neitiä silmät kiiluen, kun taas Minttu vaan havitteli aidan takaa ruohoa... Jokaisella intressinsä, haha!





Minttu joutui vielä sunnuntaina töihin, ekana normaali alkuverkka, jonka jälkeen käytiin laukan kimppuun. Oli se kyllä tuskan ja työn takana, mutta sivuohjien ja reippaan pohkeen avulla poni lopulta ymmärsi, että suunta on eteenpäin, ei taaksepäin. Saatiin muutama hyvä pätkä, mutta siinä vaiheessa poni oli vetänyt ittensä jo niin piippuun, ettei viitsitty enempää rasittaa sitä.


Maanantaina Minttu päätti viihdytää itseään ja turhauttaa mua karatessaan. Poni juoksenteli pihalla aika pitkäänkin ennen kun antoi kiinni ja siinä välissä ehdin taittaa polveni ja polttaa päreeni. Onneksi hippaleikki sitten loppui pienellä avustuksella ja poni äkkiä kuntoon ja tunnille. Ratsastaessa Minttu käyttäytyi tosi hyvin ja oli jo tajunnut vähän tuota laukkaamisen ideaa, joka oli sitten jo paljon helpompaa. Mentiin ensin sivuohjilla, sitten ilman ja poni oli superhyvä! Kyllähän se pikkuhiljaa alkaa ymmärtämään tätä laukkaamisen ihmeellistä maailmaa. Lopuksi menin vielä itsenäisesti ravissa lisäyksiä, pysähdyksiä ja peruutuksia sekä suoria linjoja.

Tiistaina menin ihan itsenäisesti ja en mennyt laukkaa ollenkaan, kun ponin harja oli auennut ja arkoi sitä vähäsen, ja sivuohjia laittaessa olisin joutunut kumartelemaan kaulalle. Mentiin viikonlopun rataa ja niihin liittyviä tehtäviä ihan vaan ravissa ja lisäyksissä varsinkin poni yllätti tosi positiivisesti. En mennyt kauhean rankasti, että innostus työntekoon pysyisi yllä.

Illalla mulla oli vielä Peikillä tunti, meen nytten aina tiistaisin tunnilla (joka kolmas viikko siellä on kylläkin kisat, jolloin tunti on peruttu). Oikeesti tuo olis mun isän tunti, mutta luupiikin takia se nyt joutu pitämään vähän paussia. Menin Nallella, semmosella vanhalla ponilla, en kyllä osannut ratsastaa sitä sitten yhtään, en vaan saanut mitään otetta siihen, niin ratsastelin vaan sitten vähän herran ehdoilla. Mentiin suorilla linjoilla nostoja ja siirtymisiä ja ne meni iha ok.

Keskiviikkona mulla oli molemmilla poneilla valmennus ja menin ensin Pojulla. Tehtiin semmosta neliötä ja aina joka kulman jälkeen pari väistöaskelta sisälle (tarkoitus oli saada ulkoavut, varsinkin ulkopohje, käyttöön). Tehtiin tota käynnissä ja ravissa, ravissa ei onnistunut niin hyvin kun ponilla oli niin kiirus, mutta kyllähän me muutamat kelvolliset väistötkin sieltä saatiin. Lopuksi tehtiin myös tossa neliöllä laukannostoja, ilman noita väistöjä.

Mintun kanssa jatkettiin saman tehtävän parissa. Itekkin olin päässyt jo tekemisen makuun, joten oli paljon helpompaa. Minttu oli myös paljon helpompi suoristaa kun se on paljon tasasempi ja ei lähe alta niin vilkkaasti. Väistöt sen sijaan oli vähän ongelmallisempia kun eihän toi poni niitä vielä hirveen hyvin edes osaa. Laukat paranee kokoajan, muttei vieläkään ilman sivuohjia tule pyöreeksi.

Torstaina mulla oli vaan Mintulla valmennus ja tehtiin tosi paljo laukassa. Poni väsy aika nopeesti, kun sen kunto ei oo vielä mikään mahtavin. En muista kunnolla mitä tehtävää mentiin, mutta laukkaa työstettin ainakin.

Perjantaina mentiin mun kaverin Petran kanssa maastoon, minä Mintulla, Petra Pojulla. Lähettiin aika myöhään, mutta ehittiin kumminkin valosalla vielä mennä. Meillä oli aika kehnot reittiohjeet, mutta selvittiin teiden ja peltojen poikki ihan hyville teille joilla pysty ravaamaan ja laukkaamaankin. Ponit oli ihan innoissaan, mentiin semmonen vajaan tunnin lenkki, muutamat laukat ja ravipätkiä, semmone keskivertomaasto.

Eilen mulla oli taas molemmilla poneilla valmennus, menin ensin Pojulla. Koko tunti oli yhtä sählinkiä, jouduttiin vaihtamaan satulaa ja Tarja joutu läpiratsastamaan ponia useampaankin otteeseen. Poni oli vähän jumissa, todennäkösesti ottenu vähän osumaa Mintusta tarhassa. Lopuksi mentiin vielä huomisten kisojen koulurataa ja ei mennyt kyllä mitenkään hirmu kehuttavasti. Tälle päivälle odotukset ei ole siis korkealla, kunhan läpi päästäis!

Verkkasin Mintun itsenäisesti, tein ravissa kaikkia kiemuroita, vähän lisäyksiä ja neliöllä tuota keskiviikon tehtävää. Ravissa poni oli hyvä, laukassa ei niinkään. Tänään ei otettu sivuohjia olllenkaan ja yritin vaan saada ponia ravi-laukka siirtymisten avulla pyöreemmäksi. Ei onnistunut, joten Tarja sitten kävi selässä ja sai ponin takajalat runtattua alle, nyt se on ainakin todistettu, että se kykenee ja osaa, joten se on vaan vatsalihakset ja tahdonvoima käyttöön. Pitkät loppukäynnit ja poni talliin.

Tänään meillä on siis kisat Inkoossa ja menen Pojulla helppo C:n ja helppo B:n, Mintulla vain B:n. Pojun kanssa haen hyväksyttyä ja toivottavasti toisella radalla ylimääränen jännitys ja sählääminen jäis vähän vähemmälle. Mintun kanssa odotan ravista perus hyvää ja laukasta en mitään ihmeitä, toivottavasti ponit käyttäytyis hyvin ja saatais hyvät tulokset kotiin vietäviks!

Minttu ei todennäköisesti vielä tänään muuta takaisin kotiin, on laukka vielä sen verran rempallaan, katsotaan kuitenkin ekana että miten nää kisat sujuu ja sitten päätetään.

13 kommenttia:

  1. Tää oli tosi kiva postaus , vaikka oli tosi pitkä , jaksoi hyvin lukea! :) Osaat niin hyvin ratsastaa Pojua ja Minttua! :) Tykkään tosi paljon sun tästä uudesta blogista (:! Onnee kisoihin! :)

    VastaaPoista
  2. ihana postaus tulppu <3
    loppuun oisit voinu laittaa jotai kuvii tai videoit, mut kiva näinki :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos <3 joo jäi vähän hätäseks tää :( pitäs varmaa linkittää se yks video vaikka seuraavaa postauksee ku unohtunu :D

      Poista
  3. vähä kiva tää postaus ! ja tui noi yhteiskuvat ♥

    VastaaPoista
  4. tuulia oon haastanu sut mun blogissa, meeppä kattoo (:

    VastaaPoista
  5. ihanat on ponisi ! ♥ onko pojukin sulla ylläpidossa ? aivan loistavaa menoa ja täytyy tulla pistäytymään uudelleen :))

    VastaaPoista
  6. ku pusaat pojuu nii minttu on kateellinen :D ku korvat luimussa ;D

    VastaaPoista